Genomgång av fysioterapeut

Igår hade jag planerat att vara i stallet långt innan fysioterapeuten S kom ut. Men ibland rusar verkligen tiden iväg även hemma. ;-) Så en timme innan var jag i stallet och hann bara ta undan benskydden från i förrgår (som hängt på tork) och rengöra sadelgjorden som blivit lerig. Sedan var det dags att hämta in Ariel.

M följde med mig på jakt efter hästarna, först hittade vi bara Tyr som stod vid hösilagebalen och mumsade. Men efter lite letande hittade vi även de andra hästarna. Ariel var glad och kom skyndandes till mig, men sedan var det en ganska trött tjej som skrittade med mig in. Hon var rejält lerig, men snälla M hjälpte mig att borsta bort den värsta leran. Att det dessutom var blandat blöt och torr lera gjorde ju inte rykten lättare.

Hjälpligt ren var hon när S kom, vi pratade lite och jag berättade vad som var målet med Ariel, hur hennes rutiner ser ut (haha, äta och sova?) och vad hon får för foder. Sedan började S känna igenom Ariel, varje liten millimeter. S hittade lite spänningar i nacken, men inget värre än att de gick att massera bort. Sedan var Ariel lite öm på vänster sida av halsen, mitt på korset och höger lårmuskel. Det var inte några stora grejer, utan S förklarade att i och med att Ariel var problemfri så kunde S fokusera på de småsaker som fanns. Träningsvärk kallade S det, dvs en reaktion som kommer att finnas så länge jag kräver saker av Ariel som är lite på gränsen till vad hon orkar. Vilket ju är enda sättet att få en träningseffekt...

Då Ariel inte hade några problem så fick hon en helkroppsmassage som var väldigt uppskattad. Hon är så söt min tjej, hon visar verkligen med hela kroppen vad hon tycker om saker och ting. Vid de tillfällen när S kom åt lite ömma punkter så var Ariel mycket tydlig med att visa det för S...

S stretchade bägge bakbenen, där vänster var lättare än höger, men bakåt var även lättare än framåt. Jag fick i läxa att stretcha bakbenen efter varje pass (något som jag egentligen borde göra oavsett...) och känna efter så hon inte blir hård och/eller varm över bakdelen. Sedan fick Ariel svagström på de ömma punkterna på korset och höger lår. Först tio minuter på lägsta effekt, sedan tjugo minuter på mellaneffekten och slutligen tio minuter på högsta effekt. Därefter var det skritt ute i ungefär tio minuter för att passa på och låta Ariel känna vad skönt det blev när träningsvärken släppte.

S kikade på Ariels rörelsemönster när hon skrittade och Ariel visade en alldeles utmärkt skritt. Dock lyfter hon upp höger bak aningens högre än vänster och hon sätter även höger bak lite längre in under magen än vänster. Vilket förklarar varför damen får träningsvärk i höger lår. ;-) Så min läxa ridmässigt blir att vara väldigt noga med att variera sittben i trav och att galoppera lika länge i höger som vänster galopp.

Vi pratade även lite träning medan Ariel blev ompysslad och jag kommer att fortsätta med tre dagars träning, det optimala är om jag kan rida tufft tisdag, fredag, söndag och eventuellt stoppa in något lättare pass däremellan. Men det viktiga är dessa tre passen.

Då S kommer ut igen om en månad, så kommer jag jobba Ariel lite tuffare fram till dess, för att se om vi kan få ännu mer träningseffekt. Så det blir mycket galopp på stubbåkern så länge den finns. S nämnde även att det är så bra att träna med pulsmätare och då blev jag lite generad. Visst gillar jag att rida med min pulsmätare, men det blir så sällan fast jag har en... Tror det är för att jag tycker att det är krångligt när den inte alltid visar perfekta värden och så måste jag slabba med blågel och vatten. I-landsproblem...

När S åkt fick Ariel återvända till hagen (mycket nöjd) och jag tog tag i städning av sadelkammaren... Tog ut alla grejer på mina två hyllor och sopade rent. Sedan sorterade jag sakerna i två högar, de som jag behöver framöver och de som jag inte lär behöva på ett tag (som flughuvor). Sedan åkte de saker jag behöver tillbaka in i skåpet och det blev jättefint. Drivorna av saker som jag inte behöver på ett tag hamnade i bilen för framtida öden i min källare. ;-)

Nu känner jag mig superpepp att komma igång med träningen igen, nu när jag vet att jag tänker rätt och bara kan fortsätta på samma linje. Jag träffade även F och preliminärbokade en dressyrträning på söndag. Skoj!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0