Överpigg hoppetossa

Idag gick jag till ridbanan för att bygga lite nya övningar. Kunde dock snabbt konstatera att hinderstöden nu är fastfrusna, så jag får snällt ha kvar de hinder jag redan har... Lägger in en påminnelse till mig själv att jag skall skissa upp en bra bana för vinterträning och bygga den redan i november, så jag inte hamnar i det här läget. :-P Nu är det inte någon katastrof ändå, har fem cavaletti med bra avstånd, en oxer på rakt spår och ett plank på åttvolt.
 
Men hoppa skulle vi göra oavsett idag! Gjorde i ordning en väldigt pigg dam, hon taggade upp sig när hon förstod att det skulle bli hoppning (hoppsadeln...). Skrittade iväg med energiska steg och styrde självmant mot ridbanan istället för vidare på grusvägen. <3
 
Inne på ridbanan var hon övertaggad till tusen. Jobbade med övergångar skritt-halt ett par varv och det gick hyfsat, men hon hade mer koll på vad som hände på andra sidan vägen (byggarbete hos grannen) än vad jag ville. När jag sedan bytte till trav var den väldigt överilad och hon försökte tom bocka (!) i traven. Fick jobba en del med halvhalter och övergångar till skritt, men det var först när jag satte henne i arbete genom att göra skänkelvikning på volten i skritt och trav, som hon fick göra av med lite av sin energi.
 
Travade sedan över cavaletti med nosen bortåt och gjorde halt efter serien. Fick göra det några gånger innan hon lugnade sig och faktiskt lyssnade på att hon skulle ha en kort, energisk trav. Provade sedan några gånger med nosen hemåt också, det gick över förväntan och hon kunde stå stilla i halten. Velade lite kring om jag skulle hoppa eller inte, men samtidigt kändes hon lite lugnare, så jag beslöt mig för att testa på åttvolten i alla fall. Då skulle ju voltspåret automatiskt bromsa henne.
 
Men så fort hon såg hindret lugnade hon sig, fokuserade på uppgiften och hoppade fantastiskt bra! Vi kom i trav emot och tog omväxlande vänster och höger varv. Självmant fattade hon (rätt) galopp direkt i landningen och hon hade ett så bra driv i sig hela tiden. Galopperade ungefär en halv volt innan jag bröt av till trav (inga problem med bromsen då!) och red an på hindret igen. Vi hoppade planket fyra gånger totalt.
 
Eftersom det hade gått så bra så beslöt jag mig för att testa oxern ändå. Den är byggd så vi hoppar med nosen hemåt och det kanske inte var så smart med en häst som är lite glad i hatten... Men jag vände ganska kort emot, så hon inte skulle hinna få upp farten. Korta tyglarna, upp i lätt sits och vara beredd med mantag. Inga bekymmer här heller, Ariel hoppade koncentrerat och avspänt med bra rygg. <3 Mycket stolt efteråt, så hon kråmade sig och gjorde lite tendens till bocksprång. Galopp direkt i landningen. Jag tog dock ned henne till trav ganska snabbt då jag var osäker på underlaget.
 
Hoppade oxern en gång till i trav, egentligen hade vi säkert kunnat galoppera, men jag vill stärka henne och då är travhoppningen bättre. Hon hoppade lika fint som första gången, men den här gången vågade jag rida vidare i galopp och faktiskt vända henne runt (tio meter i diameter blev vändningen, heja oss!) ridbanan i galopp innan jag direkt gick över i trav och joggade av henne. Hon var SUPERFIN i avjoggningen, lång och låg med bra driv i bakdelen och avslappnad i hela kroppen.
 
Jag älskar verkligen att hoppa den här hästen! <3 Ser fram emot att kunna hoppa mer framöver, förmodligen blir det inte högre (hoppade 60 cm idag), men fler språng, så hon verkligen får bygga muskler och så vi är redo för debuten på tävlingsbanorna nästa år. :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0